Blog Fundació Joan Miró Fundació Joan Miró

Somio amb un gran taller

Què necessiten els artistes per poder treballar en condicions? Un lloc on poder desenvolupar-se sense (massa) limitacions? Una habitació pròpia? Enric Farrés Duran i Xavier Ristol projecten el seu estudi ideal amb unes característiques mig físiques, mig intangibles, per a l’exposició Tallers compartits. Tres casos d’estudi. Una llum, un entorn, un espai mental on hi poden passar tota mena d’encontres fortuïts.

Continua llegint Somio amb un gran taller
21_12_2020

La Miró a l’abast de tothom

La covid-19 ha originat, més enllà de la crisi sanitària, una sacsejada en els àmbits socioeconòmic i cultural que ha obligat a fer-se preguntes sobre la viabilitat de molts projectes i a prendre decisions necessàries per afrontar els reptes del futur.

La invasió continuada de recursos i continguts als canals digitals no ha fet més que precipitar una tendència anunciada: la dilució dels límits entre l’espai domèstic i l’espai públic. Els companys de feina o de classe han entrat a casa a través de les pantalles, i les propostes d’oci i d’aprenentatge s’han expandit més enllà dels espais físics habituals. Els museus, centres d’art, auditoris o teatres no en són una excepció: els espais d’intervenció cultural, tot i estar tancats, s’han obert del tot i ens han mostrat les entranyes. El repte, ara, serà oferir un valor diferencial entre els espais presencials i els canals digitals.

Continua llegint La Miró a l’abast de tothom
23_07_2020

Orbitant en una habitació

Fa quatre anys que Serafín Álvarez treballa amb alumnes de batxillerat artístic amb l’objectiu d’acostar-los a l’art contemporani, posant-los en contacte amb processos de treball professional i fomentant un pensament crític envers la creació artística. Aquest curs, la pandèmia ho ha trastornat tot.

Continua llegint Orbitant en una habitació
21_03_2020

Art per a tothom

Actualment es parla sovint d’inclusió i transformació social. També, i cada vegada més, en l’àmbit artístic. La Fundació Joan Miró, en el marc del programa Art for Change de ”la Caixa”, ha presentat la mostra ssssonoritatssss, resultat d’un projecte fet en col·laboració amb l’artista plàstica Laura Llaneli i dos centres ocupacionals d’Asproseat, una oportunitat magnífica per acostar l’art a un públic real i divers. Núria Plasència, psicòloga i màster en aconsellament, que treballa als centres ocupacionals La Marina i 1981 de la Fundació Asproseat Serveis d’Atenció Diürna, ens explica en primera persona com ha estat aquesta experiència.

Continua llegint Art per a tothom
18_02_2020

Mont-roig, la comprensió del paisatge

Mont-roig és un petit poble situat al Camp de Tarragona que esdevé decisiu per a la trajectòria artística i vital de Joan Miró. En aquest text, Elena Escolar, conservadora de la Fundació, descriu a càmera lenta Mont-roig, l’església i el poble, una obra pintada el 1919 i presentada a la secció especial d’art català del XIII Salon d’Automne, a París, la tardor del 1920, aviat farà cent anys. L’assimilació i comprensió del paisatge i de la terra de Mont-roig és cabdal per a entendre l’univers intangible de Joan Miró.

Continua llegint Mont-roig, la comprensió del paisatge
30_04_2019

Crònica il·lustrada del Tapís de la Fundació

Pedro Strukelj, argentí-mexicà instal·lat a Barcelona, és il·lustrador, arquitecte i gestor cultural. Es defineix com un cronista d’experiències culturals. Aquesta crònica és el seu relat com a testimoni del procés de treball de conservació preventiva del Tapís de la Fundació portat a terme recentment. La seva paleta és un mapa de colors que ens remet a una geografia llunyana, la de les seves arrels llatinoamericanes, que, com Miró, ens connecten amb un món de respecte profund per la tradició artesanal.

Continua llegint Crònica il·lustrada del Tapís de la Fundació

Coetanis

Coetanis és el nom d’un projecte fotogràfic coordinat per l’artista Serafín Álvarez i vinculat a la mostra Lee Miller i el surrealisme a la Gran Bretanya. El títol destaca la coincidència temporal dels participants, que comparteixen també una afinitat creativa: uns, alumnes de fotografia de l’EASD Serra i Abella, de l’Hospitalet de Llobregat, són els autors de les imatges; altres, artistes visuals que han cursat el màster de Producció i Recerca Artística a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, en són els subjectes retratats. Les fotografies es van exposar a la Fundació Joan Miró entre el 8 i el 20 de gener del 2019. Reproduïm, a continuació, les fotografies, en el mateix ordre en què van ser presentades. Els comentaris al peu són dels autors.

Continua llegint Coetanis

«He mirat, simplement.» Mont-roig, el paisatge de Miró

El Mont-roig de Miró són les arrels i els seus vincles amb la terra i amb la senzillesa de les coses quotidianes. Mont-roig és símbol i és realitat, és íntim i universal i és el punt de partida de totes les coses.

Amb motiu de l’obertura del Mas Miró, la casa pairal on l’artista passà molts estius, Elena Juncosa, historiadora i directora de la Fundació Mas Miró, ens situa —amb una sensibilitat molt pròxima a l’artista— en l’atemporalitat inalterable d’aquest paisatge emocional de Joan Miró.

Continua llegint «He mirat, simplement.» Mont-roig, el paisatge de Miró
23_10_2017

El jardí no existeix, és una il·lusió

Aquests dies, a la Fundació Joan Miró hi creix un jardí diferent, un jardí pensat per l’artista Pep Vidal perquè les abelles i els insectes pol·linitzadors tinguin el seu espai, sense límits ni condicions. Arran d’aquest projecte, Vicky Benítez, graduada en Belles Arts i jardinera de professió, ens ofereix una mirada nostàlgica a un món perdut, desnaturalitzat, en què impera l’artifici dels jardins organitzats sobretot segons criteris estètics. Vicky Benítez reclama la cura del jardí amb l’atenció conscient de qui cuida no el cos sinó l’ànima i reivindica els horts urbans com espais de cohesió social on la naturalesa (humana i no humana) pugui créixer i desenvolupar-se amb llibertat.

Continua llegint El jardí no existeix, és una il·lusió
15_06_2017

À toute épreuve i l’art del llenguatge

Amb motiu de l’exposició Éluard, Cramer, Miró – «À toute épreuve», més que un llibre, Dolors R. Roig s’endinsa en el procés de creació del llibre de Joan Miró fet a partir del recull de poemes de Paul Éluard i explica com Miró va més enllà de la il·lustració i com la col·laboració artística dóna lloc a nous poemes. Mentre repassa aquesta aventura creativa, el seu article planteja com es fonen els imaginaris d’Éluard i Miró.

Dolors R. Roig és doctora en Història de l’Art i especialista en art modern i contemporani. És responsable de recerca i del programa artístic a la Galeria Mayoral i treballa com a professora col·laboradora a la Universitat Oberta de Catalunya, on ha participat en el MOOC Joan Miró: An Artist Who Defined a Century i en el postgrau d’Estudis Mironians.

Continua llegint À toute épreuve i l’art del llenguatge
26_05_2017

La festa espacial

L’artista Antoni Hervàs va rebre l’encàrrec de la Fundació Joan Miró de preparar una jornada familiar al voltant de l’autogestió, amb motiu de l’exposició amb el mateix títol comissariada per Antonio Ortega, que repassa les pràctiques artístiques do-it-yourself, des dels anys seixanta fins a l’actualitat.

Hervàs explica el procés de concepció i creació de «La festa espacial» i els vincles de l’activitat amb les pràctiques artístiques autogestionades, des de la idea original fins a la vivència de la jornada amb els participants. La Fundació està desenvolupant una línia d’activitats per a les famílies ideades per artistes i aquesta és una de les experiències més recents.

Continua llegint La festa espacial
24_01_2017

Respuestas en una exposición

Vaig posar a un mateix nivell els objectes, els performers, els visitants, i vaig forçar una mica més el concepte d’«incertesa», fent que els performers no fossin tots triats per mi, sinó que vaig fer una proposta oberta al públic perquè hi participés, ja que vaig veure que aleshores podrien emergir relacions imprevistes.

Continua llegint Respuestas en una exposición
03_11_2016

Un bocí de fil pot desfermar un món

«Un bocí de fil pot desfermar un món», deia Miró per expressar que una taca, un esquitx, un punt en un paper podien desencadenar tot un univers creatiu.

Al blog que inaugurem avui, voldríem també que un concepte fos el punt de partida per anar més enllà i obrir nous temes que enriqueixin i complementin els continguts originaris.

Continua llegint Un bocí de fil pot desfermar un món
Back to top