Blog Fundació Joan Miró Fundació Joan Miró

Rue Blomet: un espai per a la poesia

Miró somiava amb un gran taller. Tots els artistes, alguna vegada, han somiat amb un gran taller, un espai creatiu que els permeti bastir el seu microcosmos personalíssim. Coincidint amb l’exposició Tallers compartits. Tres casos d’estudi, que explora la convivència i les afinitats entre artistes que comparteixen espai, hem volgut recordar com va ser un dels primer tallers de Miró, al París dels anys vint, al número 45 de la Rue Blomet.

Continua llegint Rue Blomet: un espai per a la poesia
03_12_2019

El compromís per la defensa de les llibertats i de la identitat catalana

Joan Miró va mostrar el seu compromís social i cultural a través de la seva producció de cartells. Ell considerava que la creació artística havia d’anar vinculada a la responsabilitat cívica.

Mercè Sabartés forma part de l’equip de Comunicació de la Fundació Joan Miró i és postgraduada en Estudis Mironians (UOC). En aquest article s’endinsa en la faceta reivindicativa de Miró i explica com, per a l’artista, la seva veu era inseparable del seu compromís amb la comunitat.

 

Continua llegint El compromís per la defensa de les llibertats i de la identitat catalana
23_10_2019

Cavalls i automòbils

L’any 1918, Joan Miró va pintar un retrat del seu amic Heribert Casany. Berta Jardí rescata de l’oblit el personatge d’Heribert a la seva novel·la L’home del barret (Univers, 2019) i desvela la història que s’amaga darrere el quadre.

Per al blog de la Fundació, l’autora ens descobreix el periple extraordinari que va fer el quadre, des que el va pintar Miró fins a exposar-se al Kimbell Art Museum de Fort Worth (Texas). El viatge de l’obra, envoltat de cavalls i automòbils, està misteriosament connectat amb la vida del personatge retratat.

Continua llegint Cavalls i automòbils
30_04_2019

Crònica il·lustrada del Tapís de la Fundació

Pedro Strukelj, argentí-mexicà instal·lat a Barcelona, és il·lustrador, arquitecte i gestor cultural. Es defineix com un cronista d’experiències culturals. Aquesta crònica és el seu relat com a testimoni del procés de treball de conservació preventiva del Tapís de la Fundació portat a terme recentment. La seva paleta és un mapa de colors que ens remet a una geografia llunyana, la de les seves arrels llatinoamericanes, que, com Miró, ens connecten amb un món de respecte profund per la tradició artesanal.

Continua llegint Crònica il·lustrada del Tapís de la Fundació
19_12_2018

Ceci est la couleur de mes rêves

Susana Carnicero és llicenciada en Belles Arts i ha cursat el postgrau d’Estudis Mironians. La seva fascinació pel color com a matèria és el punt de partida d’una descripció personal i subjectiva en què una taca de blau sobre un fons blanc la porta a fer un recorregut pel simbolisme d’aquest color a través de diferents autors.

Continua llegint Ceci est la couleur de mes rêves
05_05_2017

L’estel matinal vola als Estats Units per reunir-se amb la resta de Constel·lacions

L’estel matinal és una de les 23 Constel·lacions que Miró va pintar entre el 1940 i el 1941, mogut per un desig d’evasió de la realitat just després de l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Aquest conjunt de peces formen una visió idealitzada d’un món d’éssers celestes. Des de la seva creació, s’han exposat quasi al complet en tres ocasions a Nova York. Ara, Acquavella Galleries ha aconseguit aplegar la sèrie pràcticament íntegra a l’exposició Miró: Constellations, oberta del 20 d’abril al 26 de maig del 2017. Ester Ramos, historiadora de l’art i ajudant de conservació de la Fundació, parla de la reunió de les Constel·lacions com un fet històric i relata la importància d’aquesta sèrie en la vida i l’obra de Miró.

Continua llegint L’estel matinal vola als Estats Units per reunir-se amb la resta de Constel·lacions
Back to top